Sončni paneli na vaši strehi

Reynaers, Duffel, BelgiumIzraz »fotovoltaika« izvira iz grščine ‘φϖς’ (phos) –  svetloba in ‘voltaic’ – električno; iz priimka italijanskega fizika Volte.

Fotonapetostne celice so izdelane iz polprevodniških materialov. Najpogosteje je to je silicij, ki je za kisikom drugi najbolj pogost element v zemeljski skorji. Sončna energija (v obliki fotonov) se pretvarja v električno preko absorbcije energije protonov v polprevodniškem materialu. Energija sončnega sevanja iz polprevodniškega materiala izbija elektrone. FV celice imajo dodatno električno polje, ki usmerja izbite elektrone. Gibanje elektronov v eni smeri predstavlja električni tok. Z namestitvijo elektrod na obe strani fotoelektrične celice odvedemo tok iz notranjosti v okolico.

Fotovoltaični ali fotoelektrični efekt proizvaja enosmerno električno napetost DC (direct current). Pridobivanje izmenične napetosti AC (alternative current), kot jo poznamo v našem stacionarnem napetostnem omrežju, omogočajo t.i. razsmerniki ali inverterji. Učinkovitost sončne elektrarne je odvisna predvsem od učinkovitosti zgoraj omenjenih elementov – sistema fotonapetostnih celic in razsmernikov. Elektrika iz sončne svetlobe je uporabna prav tako, kot električna energija iz drugih virov.

Firestone Building Products ponuja rešitev v smislu primerne podlage za postavitev fotovoltaičnega sistema – Firestone EPDM photovoltaic roofing system. Sistemi za pridobivanje električne energije iz sončne svetlobe so načrtovani za petnajst do petindvasjet let. Najmanj toliko časa mora uspešno opravljati svojo nalogo tudi hidroizolacija strehe. Sistemi strehe za postavitev FV elektrarne so tako prilagojeni večji obremenitvi, večjemu število prebojev, kot tudi manjši možnosti za vzdrževanje strešnega sistema ravne strehe.